U kogo leczyć zęby?

roblemów. Wyrastają jako ostatnie, do tego mogą rosnąć etapami, lub nie wyrosnąć wcale, a dla wielu ludzi takie "ząbkowanie" jest bardzo bolesne i utrudnia normalne funkcjonowanie. Bardzo często trzeba ósemki po prostu usunąć - m

U kogo leczyć zęby?

Ósemki - kiedy usunąć?

Ósemki to bardzo kłopotliwe zęby - o tym przekonało się już wielu. Wychodzi na to, że nie są nam te zęby do niczego potrzebne, a mogą być powodem poważnych problemów. Wyrastają jako ostatnie, do tego mogą rosnąć etapami, lub nie wyrosnąć wcale, a dla wielu ludzi takie "ząbkowanie" jest bardzo bolesne i utrudnia normalne funkcjonowanie.
Bardzo często trzeba ósemki po prostu usunąć - mało tego, że same psują się szybciej od innych zębów, to jeszcze mogą nam "poprzesuwać" pozostałe zęby i zwiększyć ich podatność na próchnicę. Jeżeli nie ma miejsca na dodatkowe zęby w szczęce, mogą uszkodzić policzki - ogólnie nic przyjemnego i same kłopoty.
Jeżeli nie chcemy problemów z ósemkami, możemy już usunąć ich zawiązki (są widoczne na zdjęciach RTG), a jeśli już mamy z tym problem - koniecznie trzeba udać się do dentysty na zabieg ekstrakcji zęba - nie warto cierpieć!


Czemu kwasy są szkodliwe za zębów?

Co niszczy nasze zęby? Próchnica jest chorobą cywilizacyjną tak starą, że stanowiła jedną z głównych przyczyn śmierci ludzi pierwotnych. Dzisiaj na szczęście stomatologia jest świetnie rozwiniętym działem medycyny, więc współcześnie nikt z tego powodu nie umiera. Również fakt, że myjemy zęby i mamy świadomość tego, że należy o nie dbać, znacznie poprawia nasz ogólny stan zdrowia. Wracając do pytania - zęby psują bakterie, które żywią się cukrem. Poza tym nasze szkliwo jest również osłabiane przez kwasy, przez co traci swoją wytrzymałość. To zła wiadomość dla tych, którzy lubią sałatki i wino. Jednak nie musimy rezygnować z tych przyjemności - warto po prostu częściej myć zęby i odwiedzać regularnie swojego stomatologa.


Zęby - kilka faktów

Człowiek dorosły posiada 32 zęby, na które składa się: 8 siekaczy, 4 kły, 8 zębów przedtrzonowych i 12 trzonowców. To całkiem sporo. Skład naszego uzębienia jest dostosowany do pożywienia jakie przyjmujemy. Najlepiej rozwinięte są zęby trzonowe, kły są dość krótkie, siekacze średnio rozwinięte.

Widać, że nie jesteśmy typowymi mięsożercami - wystarczy spojrzeć jak długie kły ma kot, w porównaniu do reszty jego uzębienia.

Człowiek jest ewidentnie wszystkożerny - do tego przystosowane jest nasze uzębienie, które jest mało "specjalistyczne".



© 2019 http://informator.tarnobrzeg.pl/